Koplopers in duurzaamheid binnen de Agri/Food sector

23 Januari - Theunis Jensma

 

 

Unilever Unilever heeft de ambitie om in 2020 volledig CO2-neutraal te zijn en om de milieudruk door de hele productieketen heen te halveren. In 2030 zegt de multinational zelfs alleen nog energie te gebruiken uit hernieuwbare bronnen. Hiervoor is duurzaamheid geïntegreerd in de kern van de strategie van Unilever.

 

 

Suikerunie

Suikerunie behoort in onze ogen ook tot een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid in de agri en food sector. Het bedrijf neemt veel maatregelen op het gebied van duurzaamheid, zo recycled het bedrijf alle afvalstoffen die vrijkomen bij de productie van suiker. Sommige afvalstoffen worden teruggebracht naar het land, andere worden omgezet in groen gas in een biovergister. Zo rijden alle bedrijfswagens en vrachtwagens van de suikerunie op groen gas. Daarnaast investeert het bedrijf veel om het gebruik van aardgas te verminderen en de uitstoot van o.a. CO2 te beperken.

 

 

Coca-Cola Coca-Cola wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzame verpakkingen, zegt Robert Seegers, vice president public affairs & communication Northern Europe bij Coca-Cola. Zo zijn de flesdoppen van het populaire frisdrankmerk al uit recyclebare materialen vervaardigd. Daarnaast bestaan de halve literflessen van Coca-Cola voor 22,5 procent uit PET van plantaardig materiaal en voor 25 procent uit gerecycled materiaal. Tot nu toe verkocht Coca-Cola meer dan 15 miljoen van deze zogeheten PlantBottle-flessen. Dit leverde volgens het concern een CO2-reductie op van 140.000 ton. Met een nieuwe duurzame glaslijnin zijn fabriek in Dongen dringt Coca-Cola daarnaast zijn water- en energieverbruik terug.

 

 

Heineken

De Heineken Brouwerij verbruikt veel minder water, veel minder energie, stoot veel minder CO2 uit dan 10 jaar geleden. Ook recycled bijna 95% van zijn verpakkingen.

 

 

Avebe

Avebe maakt 100% gebruik van groene energie, dit doen ze deels door ingekochte zonne-energie, en deels door energie op te wekken met hun eigen warmtekracht centrales. Daarnaast vervoert Avebe al hun producten tussen de fabrieken via het spoor en worden zelfs al klanten beleverd via het spoor. Avebe kan op deze manier zo’n 2 miljoen kilometer wegtransport besparen, wat zorgt voor een forse CO2 besparing.

 

 

Koplopers in duurzaamheid buiten de Agri/Food sector

 

 

Bouwbedrijf Lont

Bouwbedrijf Lont uit Sint-Annaparochie behoort in onze ogen tot 1 van de koplopers in duurzaamheid in de bouwsector. Het bedrijf is een hoofdrolspeler in de bouwsector. Het bouwbedrijf werkt samen met Ekwadraat om een duurzaam toekomst bestendig gebouw bij hun klanten neer te zetten. Samen met Ekwadraat biedt Lont aan om een energiescan uit te voeren op het gebied van vloersystemen, koeling, ventilatie en voorzieningen voor (drink)water. De scan die Lont en Ekwadraat aanbieden geeft dus veel inzicht in hoe de ondernemer een duurzaam gebouw kan bouwen.

 

 

Installatiebedrijf Vellema

Installatiebedrijf Vellema is een installatiebedrijf uit Hallum wat ook volop inzet op duurzaamheid.

Vellema is als totaalinstallateur ambitieus en gespecialiseerd in het toepassen van energiebesparende techniek en techniek voor het duurzaam opwekken van duurzame energie. Vellema brengt al hun kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid samen in een slimme installatiewoning. Deze woning beschikt over alle praktische toepassingen op het gebied van duurzame energie. Vellema nodigt haar klanten graag uit in hun slimme installatiewoning om de klant te informeren over de laatste technieken en innovaties. Ook biedt Vellema voorlichting aan aan klanten over wat mogelijkheden zijn voor hun huis op het gebied van duurzame energie. Bij Vellema kijkt men niet alleen naar wat het kost om een huis te verduurzamen, maar ook naar wat het oplevert. Elke klant is uniek voor Vellema wat dat betreft.

 

 

De Vries Transport Hallum

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel bij de Vries Transport. Het transportbedrijf is van mening dat duurzaam ondernemen hand in hand gaat met kostenreductie en capaciteitsverhoging. Door te werken met zo groot mogelijke vrachtwagens kan met een zelfde CO2 uitstoot als een kleine vrachtwagen meer lading vervoerd worden. Bij vervanging van vrachtwagens schaft de Vriesmodellen aan die voldoen aan de strengste milieueisen. Zo gaat het bedrijf doelbewust om met het verduurzamen van het wagenpark. Internationaal Transportbedrijf De Vries Hallum zal ook in de verdere toekomst doorgaan met het verantwoord vernieuwen van haar wagenpark door te investeren in nieuwe vrachtwagens met betere verbruiks- en milieuspecificaties

 

 

Jelle Bijlsma BV Giekerk

Jelle Bijlsma BV is werkzaam in de Grond-, Weg-, en Waterbouwsector. Het bedrijf pakt veel projecten aan die alleen met zware machines die veel brandstof verbruiken uitgevoerd kunnen worden. Daarom probeert Jelle Bijlsma zoveel mogelijk te denken aan het milieu. Sinds maart 2015 zijn is het bedrijf gecertificeerd op niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Hiermee toont Jelle Bijlsma aan dat het in Nederland op het hoogst haalbare niveau zit op het gebied van duurzaamheid. De maatregelen die Jelle Bijlsma hiervoor getroffen heeft betreft onder andere de overstap naar groene energie en de aanschaf van milieuvriendelijke en emissiearme machines. Door de implementatie van de GRIP app, worden medewerkers bewust gemaakt van hun rijgedrag en tankgedrag. Alle gebouwen van Jelle Bijlsma BV zijn uitgevoerd met zonnepanelen, waardoor het bedrijf volledig zelfvoorzienend is in energie.

 

Ikea

De Ikea is wat ons betreft koploper in duurzaamheid in de meubelsector. Van het hout wat het bedrijf gebruikt is inmiddels 76% van duurzame bron en is 100% van de gebruikte katoen ook van duurzame bron. Daarnaast heeft het bedrijf in totaal meer dan 700.000 zonnepanelen en is alle verlichting inmiddels LED.

 

Wat kunnen verschillende sectoren van elkaar leren?

Natuurlijk kunnen ondernemingen altijd wat van elkaar leren, maar zoals in bovenstaande tekst te lezen is, is het gebruik van zonnepanelen, recycling, aanschaf van duurzame machines en duurzaam transport binnen alle sectoren al flink ingeburgerd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb